Han brenner for farge og form, er fast på detaljer, og finner mest inspirasjon i fortiden – Ofte i klassisk skandinavisk møbeldesign. Med 40 år i beslagsbransjen, har Hans Bergström på Beslag Design sett trender komme og gå.

Beslag Design begynte med noen knotter og en tamburhylle

Beslag Design eies og drives av brødrene Hans og Björn Bergström. Selskapet ble stiftet i 1972 av deres far, og de to sønnene begynte å arbeide i virksomheten på 70-tallet. På den tiden fantes det 150 artikler på hyllen. I dag består sortimentet av 4 000 håndtak, knotter, kroker, dørhåndtak, bordbein, belysning og andre interiørprodukter.
– Pappa begynte med noen knotter og en tamburhylle. Det var et helt annet marked på den tiden. Håndtak og knotter handlet bare om ren funksjon, ikke om form eller design i det heletatt, sier Hans Bergström som har ansvaret for produktutviklingen på Beslag Design.

Furu og brunt

Messing var et populært material selv da, men det meste var laget av furu eller beiset furu, sier han.
– Rillan i furu var en av våre første knotter, og når vi lanserte dem i eik ble det ansett som en stor nyhet.
Tidlig på 1980-tallet skjedde det noe som påvirket beslagsbransjen: hvite kjøkken så dagens lys.
– Det ble pratet mye om hvor upraktisk det var. Kjøkken skulle jo være i furu og helst brune. Praktisk og funksjonelt så skitten ikke syntes. Men svenskene likte sine lyse og friske kjøkken, og det satte i gang en forandring i beslagindustrien. Det begynte med sprutlakkerte trebeslag, og senere beslag i f.eks. bøk og eik. Vi var raske til å omfavne trendene, og ble svært vellykket.

Ville vesten med dimensjoner

På 80-tallet begynte man også å eksperimentere med ulike typer håndtak på kjøkkenet. Et eksempel er skålhåndtak som da ble forbundet med møbler og butikkinnredninger. I dag er skålhåndtak en stor produktgruppe selv bare for kjøkken.
– Rundt denne tiden kom italienerne først med mer avanserte håndtak, som var designet og laget av messing og stål. Dette var noe som var helt nytt, og de ble raskt en viktig del av innredningen.
Samtidig ble det etablert standard dimensjoner for beslag. Innen da var det ville vesten med CC-målene.
Under 90-tallet og begynnelsen av 00-tallet var rustfritt stål og aluminium populære materialer i innredningen. Håndtakene ble lengre og dekte ofte hele døren eller skapet.
– En annen viktig milepæl var håndtak, knotter og beslag som matchet hverandre, noe de ikke hadde gjort tidligere. Nå produserer vi alltid serier med beslag som passer sammen, men dette er et relativt nytt fenomen.

Bestselgere satt på 50-tallsbyrå

Bortsett fra håndtak, knotter, kroker og dørhåndtak, produserer Beslag Design kjøkkentilbehør, bordbein og tilbehør til badet. Et annet produkt som er i sterk vekst er LED-belysning for kjøkken og hjem.
– Vi fokuserer på kjøkkenet, badet, møbler, og på oppbevaring i hjemmet, slik at det blir en bred og bra miks av produkter.
Beslag Designs styrke er å utvikle produkter og å ligge langt fremme når det kommer til design og materiale. De henter inspirasjon fra hele verden, spesielt fra Italia og Danmark.
– Det er viktig å besøke Møbelmessen, Milanomessen og lignende messer for at man skal kunne holde styr på hvor trendene peker. Men det er mest inspirasjon å hente i historien, synes jeg. Fantastiske kilder inkluderer møbler, vintage dingser og tidlig skandinavisk design.
Knotten Dalby i messing og kobber er en av Beslag Designs storselgere i dag. Sistnevnte fant Hans på et 50-tallsbyrå i en antikkbod i København.
– Det er det som er det morsomste med jobben, det å utvikle nye former, å skape og presse grensene for senere å få være med på å se sluttresultatet. Det kan jo ofte se enkelt ut når man ser det ferdige produktet, men det er en jobb som krever detaljfiksering fra skrivebordet og hele veien til fabrikken.

Lær, messing og hvorfor ikke glass?

Messing, kobber, lær og retrodesign er sterke trender hos beslag i dag, men hvordan ser fremtiden ut?
– Det er litt morsomt, men for noen år siden plukket vi nesten helt bort messing. Da ville ingen ha det. Jeg tror på messingbeslag og til en viss grad på kobberbeslag de nærmeste årene. Det passer veldig godt med dagens svarte og grå innredninger. Lær fortsetter som en sterk trend, og våre Loop lærhåndtak og lærknotter har blitt en suksess. Jeg tror til og med at materialer som rustfritt, krom, forniklet, og hvorfor ikke glass, kommer tilbake, avslutter Hans Bergström.

Det sortimentet av Beslag Designs produkter finner du her